Planovi za 2020.

AS Logistics otvara 2020. glavni distributivni centar u Sarajevu – U toku implementacija IT rješenja za optimizaciju poslovanja

Krajem juna u Tuzli je otvoren prvi distributivni centar novoosnovane kompanije AS Logistics koja je dio AS Holding sistema. Kako je na otvaranju ovog centra rečeno, ovo je je prvi u nizu mreže centara koji su planirani u narednom periodu.

Direktor AS Logisticsa Dragan Bjelica za eKapiju ističe da za narednu godinu imaju u planu otvaranje glavnog distributivnog centra u Sarajevu i jednog manjeg pretovarnog X-Dock u Mostaru. Navodi i da su već preuzeti određeni koraci za otvaranje dodatnih distributivnih centara.

Kako kaže, u toku je priprema projektnog zadatka koji će biti završen do kraja godine, kako bi do početka naredne građevinske sezone krenuli u izgradnju ili kupovinu objekata.

– Što se tiče IT podrške planiramo punu implementaciju TMS uz pomoć kojeg bismo optimizirali dostavu robe i upravljanje voznim parkom. Takođe, do kraja godine planiramo završiti punu implementaciju WMS sistema uz pomoć kojeg bi kvalitetnije upravljali svim skladišnim procesima – ističe Bjelica.

Inovacije koje planiraju da implementiraju u tuzlanski centar odnose se na sisteme za upravljanje skladišnim procesima, upravljanje transportom i voznim parkom, softver za planiranje zaliha i još neka dodatna pomoćna softverska rješenja.

Centar u Tuzli sada ima 18 zaposlenih i raspolaže sa voznim parkom od 8 vozila.

Bjelica ističe da su posebno ponosni na visokokvalificirani i obučeni kadar, što je, kaže, njihova najveća snaga.

– Tržište logističkih usluga u BiH u posljednjih nekoliko godina je u velikoj ekspanziji, jer je konkurencija značajno radila na unapređenju svojih procesa. Svoj prostor vidimo prije svega u sinergiji koju možemo ostvariti vezano za portfolio proizvoda iz grupacije AS Holdinga, pozicijom DC Tuzla, planiranim pozicijama glavnog distributivnog centra Sarajevo, te tehnološkim sistemima koje uvodimo u cilju optimizacije svih logističkih procesa.

Bjelica navodi da su u pregovorima sa novim klijentima, ali za koje u ovom trenutku nije u mogućnosti dati više informacija.